FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Illustrationer fundamenta Dysprosium och Terbium

           Presentation från nämnda myndighet 22 mars 2011, mer nedan efter Dahlman Rose

Dahlman Rose & Co har i maj 2011 kommit ut med en analys av REE marknaden som innehåller en del intressanta illustrationer som vi tänkte låna för att visa läget idag och kommande år för våra favoriter Dysprosium och Terbium inom REE.

Det första ni ska titta på är på "Supply" där raden Ionic Clay är den som är viktig för oss. Här i leran i södra Kina produceras idag den absoluta majoriteten av Dysprosium & Terbium. Stor andel i små illegala gruvor extremt miljöförstörande gruvor som myndigheterna nu mycket framgångsrikt stänger ner samt tvingar de legala att bilda större företag med med hårdare miljökrav på sig. Notera att produktionen faller... detta är vad vi försöker förmedla. Titta på de två "västprojekten" som tillför kapacitet under 2012 och 2013. Lynas (Mt Weld) och Molycorp (Mountain Pass) och ha dessa två i bakhuvudet när vi går till nästa bild:

Läs av andelen Terbium och Dysprosium som Lynas och Molycorp har och glöm de andra juniorerna åtminstone fram till 2014-2017. Fram till dess "störs inte" Terbium och Dysprosium marknaderna på allvar av något projekt... Men dessa två metaller är för små för analyshusen och det finns inga rena Terbium och Dysprosium producenter så researchen med detta fokus görs inte... mer än här... och vårt Dacha Strategic Metals må vara för små för JP Morgan & Goldman när dom skriver research men dom är precis lagom för oss. Låt oss titta på användningsområdena för de olika REE för att förstå att "våra" metaller också har bäst fundamenta inom REE sektorn...

                                                 

Om vi på utbud såg att "våra metaller" hade fallande utbud så ska vi här titta på raderna magneter (hybridbilars motorer och elåtervinning vid bromseffekt, hårddiskar i datorer) samt Phosphors (ljuset i TV och de moderna typerna av glödlampor som nu är lag i allt fler länder) för det är dessa områden som Dysprosium och Terbium används vid. Tänk miniatyrisering som Ipad och miljöprodukter som vindkraft, long life glödlampor och Prius och ni ser varför prognoserna ovan är hög årlig tillväxt.

Priserna på dessa två metaller stiger brant och det finns som jag hoppas ovanstående visar goda skäl för det. Det finns inga skäl som vi hittat som tyder på att marknaden ska komma i balans igen kommande år.

Observera att utbudet 2011 är för högt då det ritar Mount Weld (Lynas) som jämn produktion från 2010 när dom i själva verket kanske når full produktion under 2012. Oavsett så är det små mängder och Mountain Pass borde inte nämnts alls, ni ser själva att dom inte tillför något. Fakta om detta finns ju även i Dahlmans bilder ovan.

Notera undre axeln. Fyra på den är risk för att USA inte får tag på tillräckligt med metall under kommande år (kort definieras som 0-5 år). I princip bekräftar dom bara det vi visat ovan.

Ovan konstaterar man i princip att kunderna inte är priskänsliga när Dysprosium och Terbium och några till ökar i pris. Detta då dessa metaller är en liten del av kostnaden för din Prius, din dator, din Ipad, vindkraftverket osv. De flesta har ju inte ens en aning att en laptop skulle väga närmare 10 kg utan våra små specialmetaller sombl.a gör att magneterna fungerar även vid höga temperaturer.

Nedanstående text är från kaiserresearch.com och berör området "Ionic Clay" i södra Kina där världens Dysprosium och Terbium till största del kommande år kommer ifrån. Ofta från illegala små gruvor. Jag lägger in det för att visa på det uppenbara, att det finns en logik i att Kina både av miljömässiga och egna begränsade resurser sätter stopp för "billig export" och med det menar vi inte att det blir tvärstopp utan att priserna kommer stiga och utbudet falla.

Den södra REE producerande regionen i Kina består av Jiangxi, Guangdong, Hunan och Fujian provincerna, "ionic” clay deposits". Här produceras det mesta av världens “heavy” Rare Earths (europium, terbium, dysprosium och yttrium). Se även den inledande bilden i denna blogg.

Summering:

Dacha Strategic Metals ger via sina lager av främst Dysprosium och Terbium i LME godkända lager i Sydkorea överlägset bästa exponering mot Dysprosium och Terbium som är de REE vi vill ha exponering mot. Till skillnad från en mängd juniorer så ger dom oss exponering NU inte 2015. Vad gäller att äga juniorer som Great Western m.fl så tror vi de flesta investerare helt enkelt inte har klart för sig att detta är små marknader. Får vi Great Western (Sydafrika tomten är irrelevant) i produktion 2015 samtidigt som Avalon så blir det en utbudschock. Den som tittar på US Gov prognoserna efter 2015 ser att det är möjligt att efterfrågan ökar ännu snabbare men det är en riskabel ekvation. Speciellt som marknaden enligt vår uppfattning inte fullt ut diskonterar svårigheten att producera färdig oxid/metall vilket krävs för att få vettigt betalt.

Baserat på de inhemska priserna som Dysprosium och Terbium idag omsätts för (om än med låg omsättning) i Kina så tror vi NAV för Dacha inom kort kommer passera 80 cent (senaste uppdatering 71 cent). En aktiekurs på 47 cent som i fredags är kanske den bästa risk/reward situation vi sett de senaste åren inte minst pga begränsad risk jämfört med gruvbolag (alla metaller) som är eller avser bli producenter.

AttachmentSize
USA presentation mars 2011 powerpoint.pdf1.79 MB

Hej OB och tack för all

Hej OB och tack för all intressant info du levererar via bloggen och dina mailutskick.


Har en fråga ang Dacha och det är helt enkelt vilka avtal har de med sina leverantörer av diverse REE-metaller och hur kan de försäkra sig om att fortsättningsvis kunna köpa dessa metaller? Jag antar att de använder sig av Kinesiska källor och man har ju hört om diverse kommande exporförbud? Hur ser hotbilden ut för Dachas fortsatta inköpskanaler?


Tack på förhand,


/Björn

Låt mig först påminna att vi

Låt mig först påminna att vi är tre som jobbar med detta. När det gäller hemsida och mailutskicken så är det väldigt mycket kollegan med signaturen Sredna som är skyldig till det. Håller med om att det kommer mycket läsvärt :-)

Dacha handlar ju bara sporadiskt med metallerna och min gissning utan att säkert veta är att dom inte säljer något utan att ha ny metall på gång. Jag äger egentligen inte bolaget för att dom ska trejda med metallerna men jag kan acceptera att dom gör det om dom som du påpekar inte äventyrar sina exponering mot metallerna jag köpt in aktien för.

Om Kina skulle göra som dom gjorde i höstas och införa embargo av REE mot Japan så ser jag mer det som en möjlighet till kortsiktiga vinster/värdestegring. Om Dacha ska chansa och sälja metaller i ett sådant läge kan man ju diskutera. Allt har naturligtvis sitt pris...

Hej OB, tack för genomgången

Hej OB,


tack för genomgången ovan. Jag vet att ni har mkt erfarenhet från tidigare år med "mindre bolag" och vill gärna läsa era tankar om detta. Kan det vara så att bolaget är för "litet" för att starkt minska substansrabatten, då inga större mäklarhus kommer att analysera dem eller pga andra orsaker? Jag förstår ju att ni anser att så inte är fallet....och vill gärna läsa er syn på det. Ser ni några riskfaktorer i det? Eller räknar ni iskallt även med prisökningar på underliggande varor och att rabatten oavsett vad inte kan vara hur stor som helst om substansen kontinuerligt ökar?


I övrigt - tack för många intressanta investeringsförslag senaste åren och ett oerhört bra jobb!


PS - Hör gärna av dig om du har vägarna förbi Wien, bjuder mer än gärna på lunch, middag eller något att dricka! Har ju läst att du är i närheten... :-) DS

Tack tack, frugan tjatar om

Tack tack, frugan tjatar om Wien så det blir säkert i framtiden.

Om frågorna om Dacha. Det finns en liten firma som tog upp Dacha nyss och vi räknar inte med att det kommer fler på ett tag. Dvs vi ser inte det som en närstående trigger.

Däremot vad gäller storleken på företaget så är vi ju övertygade om att bolaget växer genom att metallerna blir mer värda baserat på fundamenta i denna bloggen och dom har faktiskt kommit en bra bit om vi tittar på NAV idag.

Men Dacha i nuvarande form slutar nog sina dagar som ett skal fullt med pengar där Forbes rullar in något nytt projekt modell större. Det är nog dock minst 2-3 år bort.

Om metallerna går som vi hoppas så räknar vi med att värderingen av NAV, rabatt/premium kommer variera och erbjuda oss goda tradingmöjligheter. Ju större dom blir och ju bättre NAV går desto större chans tror vi det är att vi knaprar bort rabatten.

Vi har ju en rätt usel råvaruperiod för tillfället och det är säkert en bidragande orsak till att vi inte sett minskat NAV utan bara följt med metallernas värdestegring proportionellt.

Tack för svar! Trevlig helg!

Tack för svar! Trevlig helg!

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <tbody>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Please visit our new domain at: http://www.geckoresearch.com